Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Акция "Недосегаемите" няма да има незабавен пряк ефект върху бюджета

Новата полицейска акция "Недосегаемите" няма да има незабавен пряк ефект върху бюджета, смята бившият директор на митниците Емил Димитров. Според него обаче ползите от такива акции са дългосрочни.

Няма пряк фискален ефект. Тези пари вече са изчезнали. Но ще има предотвратяване. Възстановяване на това, което недобросъвестните фирми е трябвало да получат и което няма да им бъде дадено. Ще излезе един списък с некоректните данъкоплатци и когато фирми в последствие се явят за сделки с подобни фирми, да си възстановят ДДС-то, те няма да го получат. За сметка на това пресичане на схемите ще бъде увеличено постъплението в бъдеще в бюджета., посочи Димитров.

По думите на Емил Димитров зад източването на ДДС винаги стоят големи фирми, каквито има в енергетиката.

Защото никой не може да иска възстановяване на голямо ДДС, когато има съвсем малък оборот. То няма как да му се даде. Той преди това е направил голям оборот, преди това е внесъл голямо ДДС и чака то да му бъде възстановено или приспаднато. Енергетиката е мястото, където се въртят големите обеми, големите суми, големите поръчки, и когато успееш посредством фирма-посредник да си възстановиш малко повече от ДДС от това, което ти е дължимо, винаги е полезно., каза още бившият директор на митниците.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна