Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли пестициди в нашите зеленчуци

Холандска и българска лаборатория показват драстично разминаване в данните си за наличие на пестициди в плодове и зеленчуци, които се продават у нас. Става въпрос за 10 проби, които са били изследвани едновременно в лаборатория на българското здравно министерство и в холандската лаборатория "Агрикю". Холандската лаборатория показва наличие на пестициди в 92% от храните, докато лаборатория на РИОКОЗ у нас не открива никакви пестициди.

Валентина Лукова е ръководител на проект за създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните в България. Проектът се финансира от тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Лукова обясни, че за разлика от лабораторията в България, холандската е установила пестициди в 90% от храните.

Бяха открити забранени пестициди и такива, които надхвърляха нормата. Имахме проби, в които имаше едновременно по три забранени пестицида.
Пробите са от 2007 година. Изследвани са зеле, домати, мандарини, лимони, портокали, банани и чушки. Драстично разминаване има и в обобщените доклади на ЕК за наличие на пестициди и тези, които България й предоставя.


Така например Европа твърди, че средният процент на замърсяване на храните в последните пет години е между 40 и 52%. В същото време според българските лаборатории у нас храните съдържат пестициди под 1%.

Това би било възможно, ако всичката храна, която консумираме в България, се произвежда в България. И тук вече могат да минат техните обяснения: българският земеделец е беден, той няма пари за препарати и за това те са чисти. Да, но в магазините не се продават само български храни.

Различно е въздействието на отделните пестициди върху здравето.

Има някои, които са канцерогенни в различни категории. Възможно е да има пестициди, които увреждат хормоналния баланс на организма, и оттук произтича цял букет от болести.
По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна