Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приети са промени в Закона за отпадъците

До 4000 лв. става глобата за физическо лице, което продава цветни метали на друго лице, което няма лиценз, а до 20 000 лв. ще бъдат глобявани кметовете на общини, които не предприемат действия за закриването на стари депа и изграждането на нови.

Това са част от промените в Закона за отпадъците, които бяха приети днес. Нов момент е въвеждането на персонална глоба на кметовете при неизпълнението на закона. Това обясни и зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Три години, преди да се изчерпи капацитетът, кметът е длъжен да предприеме действия за изграждане на ново съоръжение, а не да сигнализира за това в момента, в който вече няма изход. Ако не го направи – глоба до 20 000 лв. за кмета персонално, защото той персонално отговаря.

С промените в закона се предвижда имуществена санкция в размер на 3000 до 10 000 лв. и за едноличен търговец или юридическо лице, което не предприема необходимите мерки за осигуряването на разделно събиране и третиране на пусканите от него на пазара батерии и акумулатори.

По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени