Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобърналата се край Дебелец цистерна с отровно вещество породи много въпроси

Снимка: БГНЕС

Преобърналата се край Дебелец цистерна с отровно вещество породи много въпроси. 20-тонният турски камион е превозвал химическото вещество стирол. Част от него се разля и първоначално причини паника заради токсичното му въздействие върху хората.

Жителите на Дебелец са евакуирани, докато не се приключи с изваждането на цистерната и прехвърлянето на товара. Предполага се, че причината за инцидента е заспиването на шофьора, като се вземат предвид следите, които е оставил. Превозвал е товар на турска фирма за Румъния. Това поясни за "Хоризонт" комисар Живко Коцев, директор на областната дирекция на МВР.

По думите на кмета на Дебелец Димитър Димитров около 100 души са останали в града и не са пожелали да се евакуират. Засега няма оплаквания, получени от хора с признаци на отравяне, каза Димитров. Повечето от останалите в града хора са във високите зони на населеното място, където не е имало обгазяване.

Главен комисар Николай Николов, директор на Пожарна безопасност и защита на населението увери, че се подготвя специфичната операция по изваждане на цистерната, преточване на течността в друга аварийна цистерна и обезопасяване на мястото. Вземат се и превантивни мерки, за да не се случи възпламеняване на цистерната поради високите температури.

За населението няма опасност, но нашите служители работят в опасна агресивна среда, но имат специални защитни средства и не очакваме произшествия в тази насока. Въпреки това е осигурено медицинско обслужване за  тях, при нужда, подчерта Николов.

Той коментира много добрата работа на кмета и областния управител, тъй като евакуация не се извършва лесно, а тя е станала без никаква паника. Най-трудната евакуация беше на малките дечица, която стана рано сутринта. Тя беше и най-належаща. Всички деца са добре. При нас не са постъпвали данни за пострадали хора, добави главен комисар Николов.

Той поясни, че контролът при превозването на опасни товари е изключително стриктен и е свързан с международни конвенции. В България това е уредено в Закона за автомобилните превози, Закона за движение по пътищата и още доста подзаконови нормативни актове.

За съжаление не са рядкост подобни инциденти. Затова ние разиграваме често подобни тежки ситуации. Когато бъде извадена цистерната, в зависимост от състояниетио на нейната спирачна арматура, ще се реши какви ще бъдат по-нататъшните действия. Очаквам в късния следобед тези неща да бъдат вече разрешени, добави Никола Николов.

Превозът на опасни товари по пътищата на България подлежи на специална регулация спрямо правилата на Европейска директива за опасни товари, заяви за "Хоризонт" главният експерт по превоз на опасни товари Николай Кирков от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища и разказа какви са особеностите при управление и превоз на камиони с вредни вещества. При превоз на опасен товар трябва отпред и отзад на превозното средство да има оранжева неутрална табела с цифри и номера на опасния товар по ООН, както и номера за опасност на съответния товар. От двете страни на самата цистерна и отзад трябва да е съответният знак за опасност на самото опасно вещество. В случая, това е запалимо вещество от клас 3 и табела номер три трябва да бъде поставена от дете страни и отзад на превозното средство.

Николай Кирков подчерта, че Турция е член на спогодбата от няколко години. Всички водачи, превозващи опасни товари трябва да преминат курс на обучение, уточни Кирков и добави, че в случая, трябва да се премине както основен курс на обучение, така и курс за цистерни, който е специализиран курс на обучение. Шофьорът трябва да е преминал успешен изпит и да притежава съответното удостоверение, със снимка и оторизация от страната, която е издала това удостоверение.

По думите на Николай Кирков инциденти се случват най-много с цистерни, превозващи нафта, петрол, бензин, това са най-често превозваните опасни товари.

Още от коментарите по инцидента край Дебелец можете да чуете в звуковите файлове с репортажа на Катя Чорова и с двете интервюта на Лъчезар Цветков.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна