Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът на преобърналата се край Дебелец автоцистерна ще бъде освободен

Последна промяна: 13:24 ч.

Турският шофьор, който се преобърна край град Дебелец с автоцистерна с отровния химикал стирол, ще бъде освободен след изтичането на 24-часовия му арест. Прокуратурата няма да удължава задържането на Юмер Вар, защото воденото срещу него досъдебно производство е за непредумишлено деяние.

Срещу шофьора се води досъдебно производство за предизвикано по непредпазливост замърсяване на води, почви и въздух, което ги прави опасни за хората. За непредпазливи деяния не се налага задържане под стража за 72 часа, но документите на шофьора са иззети, за да не може да напусне България, докато е нужен на разследването, съобщи говорителят на Великотърновската окръжна прокуратура Румяна Ирманова. Шофьорът вероятно е заспал на волана, каза директорът на областната дирекция на МВР комисар Живко Коцев.

Това, което успяваме да констатираме като пропуски и от анализа на тахо-шайбата е, че е превишил скоростта в този участък с 25 километра. Не е спазил задължителната си почивка, същевременно самата цистерна не е обозначена със съответните знаци, така наречената кемлерова табела е липсвала, която да обозначи опасния товар и неговия вид, и няма международния сертификат ADR, който да удостоверява и да му дава правото да превозва опасно вещество., уточни Коцев.

За обезопасяване на участъка на пътя при Дебелец, където вчера се преобърна цистерната, превозваща силно отровно химическо вещество, от 13.00 часа днес до приключване на ремонтните дейности е спряно движението на моторни превозни средства.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени