Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Докладът на ЕК е обективен, но с някои резерви

Снимка: БГНЕС

Обновена: 18.25

Както за всеки летен доклад на Европейската комисия и за този може да се направи оценката, че е обективен, но с някои резерви. Това се казва в изявление на главния прокурор Борис Велчев. Той отбеляза и важното значение за българската съдебна система на механизма за сътрудничество и оценка.

Главният прокурор оценява като особено положителен факта, че предстои през следващата година да се направи оценка на петгодишния период на действие на Механизма за сътрудничество и оценка. Той дава пример, че в резултат от прилагането на този инструмент, броят на осъдените лица за престъпления с еврофондове са се увеличили от 0 до 243, броят на осъдените за участие в организирана престъпна дейност ще нарасне почти три пъти - от 78 на 248, броят на осъдените за данъчни престъпления - от 522 на 1 559, броят на осъдените за престъпления, свързани с наркотици - от 1 463 на 2 108, броят на осъдените за престъпления, свързани с платежни инструменти - от 109 на 202.

Според обвинител номер едно, критичните бележки можело да бъдат избегнати, ако е имало реален диалог с комисията извън кратките срещи два пъти в годината по предварително зададени от експертите теми.

Въпреки факта, че последната година беше постигнат съществен напредък в броя на делата срещу организираните престъпни групи и в броя на осъдените лица, очакването ми за по добра оценка, не се оправдаха, пише обвинител номер едно. Надявам се в следващия обобщаващ доклад на комисията да бъдат анализирани не само няколко конкретни дела, от които да се правят генерални изводи, но и тенденциите в напредъка, които не могат да бъдат отречени.

В обръщението си Борис Велчев казва още, че приветства всяка конкретна идея за реформа на съдебната власт, която ще я направи по-ефективна и отговорна. Каквито и законодателни изменения да бъдат извършени по отношение на прокуратурата, те трябва да осигурят нейната независимост, се посочва в изявлението.

Днес след разговори с министър-председателя и с министъра на вътрешните работи са набелязани конкретни стъпки за засилване на взаимодействието между прокуратурата и изпълнителната власт, се казва още в изявлението на Борис Велчев.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени