Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарният контрол върху дейността на МВР е неефективен

Снимка: БГНЕС

Парламентарният контрол върху дейността на МВР и службите за сигурност е недостатъчен и неефективен. Това е една от констатациите в седмия мониторингов доклад на Института за модерна политика, представен в Пловдив.

В доклада на института за модерна политика се подчертава, че дебатите в парламента по случаите на полицейско насилие са били повърхностни, а отговорите на вътрешния министър Цветан Цветанов - едностранчиви и показващи го като адвокат на полицаите, превишили правата си. Буди безпокойство и нежеланието на Цветанов да бъде разкрита пълна информация за това кои са частните дарители на МВР.

Остават без последствие след изнесените записи от разговорите на министър председателя констатациите на парламентарната подкомисия за порочни практики при прилагане на специалните разузнавателни средства и за наличието на предпоставки за използване на информацията от тях за политически цели, подчерта Борислав Цеков:


Имаше ангажимент, поет публично от правителството и парламентарното мнозинство за промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Всичко беше забравено. И Цветанов, този, който е укорен от парламентарната подкомисия, всъщност сега е и вътрешен министър, и шеф на партийния предизборен щаб на управляващата партия, и заедно с това има едноличното право по закон, без съдебна санкция да назначава подслушвания. Странно е това отмятане от публично поетия ангажимент и създава наистина опасения и за честността на изборите.

Министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Аню Ангелов отговарят най-добре и изчерпателно на въпросите по време на парламентарния контрол, а най-зле се справят Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Тотю Младенов и Вежди Рашидов, отчитат от Института за модерна политика.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна