Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Костов: Проектът на Закона за детето е ненужен и опасен

Снимка: blagotvoritel.org

Проектът на Закона за детето е ненужен и опасен. Този проект за закон ще преуреди вече уредени взаимоотношения. Такива закони вече са приети - Семейният кодекс, Законът за закрила на детето, Законът за защита срещу домашно насилие и Законът за народната просвета. Просто не е нужен още един закон, а не е нужна и раздутата администрация, която този закон предвижда. Това каза адвокатът Виктор Костов от организацията "Свобода за всеки" в предаването "Преди всички". Веднага след публичното представяне на документа, започнаха дебати по текстове от него. Граждански организации алармират, че се прокарват съмнителни чуждестранни практики, водещи до отделяне на децата от техните семейства и до твърде голяма намеса от държавата.

Законопроектът въвежда изключително неясна терминология във връзка с това какво представлява насилие, какво е интерес на детето. Освен това този законопроект е доста неправилен прочит на конвенцията на ООН за закрила на детето. Има наблягане само на части от тази конвенция, в която се вижда ролята на държавата, но е пренебрегната ролята на семейството. Това е един от основните проблеми на Закона. Този законопроект на практика поставя родителите като естествените врагове на децата, а държавата като закрилник, което е изключително неправилно, коментира още Костов.

Кому е нужно въвеждането на сексуално образование от 5–годишна възраст, запита адвокатът.

Проектозаконът за детето още не е внесен в Министерския съвет. Идеята е, ако бъде приет, да влезе в сила през 2013 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!