Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подготвят родители и деца за безопасно сърфиране в мрежата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Радостина Билярска

Подготвена е интерактивна програма в помощ на деца и родители как ползването на интеренте от непълнолетни да е безопасно. Необходими са, обаче, средства за размножаване и разпространение на програмата.

Комплектът от материали за деца в предучилищна възраст дава възможност чрез игра и упражнения децата още в детската градина да научат как да ползват безопасно интернет, обяснява Георги Апостолов, програмен координатор във фондация "Приложни изследвания" и комуникации:

Това е един комплект семеен, който позволява на родител с малко дете да седне заедно и да се забавляват чрез различни игри, които децата обичат - рисуване, лепене на стикери, откриване на разлики в картинки.

Децата днес вече се учат на азбуката от компютърната клавиатура. Проблемът е, че родителите, когато децата са по-малки, не осъзнават, че вече интернет не е това защитено място, което в началото беше за малките деца. Днес е пълно с детски сайтове, които са тип мрежови игри, които позволяват всичко, което интернет предоставя като възможност, включително общуване в реално време.

Как ще бъде привлечен интересът на четири-пет годишни деца, за да научат кои са опасностите в интернет, коментира Луиза Шавхазян, експерт във фондация "Приложни изследвания и комуникации":

В момента, в който чуят думичката интернет им става страшно интересно, защото това е много близо до тях. Това, което показва нашата практика е, че интерактивните уроци страшно много се харесват от децата. Първо, защото това им дава възможност да споделят един с друг неща, които самата среда не ги предразполага да го правят по този начин, да говорят за чувствата си, за мнението си, за различни неща и дори да обсъждат идеи как да се справят.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от