Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миналата година у нас са родени 75 513 деца

И преди 13 години, и сега целта на кампанията на списанието "9 месеца" е повишаване на раждаемостта, но и с акцент към репродуктивните проблеми. По данни на националната статистика след 1950 година у нас ражданията са все по-малко. Най-ниската точка е през 1997 година когато има 64 хиляди раждания и почти 122 хиляди умирания, твърди Магдалена Костова, началник на отдел "Демографска статистика" в НСИ.

След 1997 година броят на ражданията започва плавно да расте. Миналата година у нас са родени 75 513 деца. Най-висока е раждаемостта в София, Варна и Сливен:

90% от ражданията са на жени на възраст между 15 и 34 години. Намалял е относителният дял на ражданията от жени на възраст между 20 и 29 години. Увеличава се делът на деца, родени от жени във възрастовата група 30-39 години. Тревожна е тенденцията на раждания от майки на възраст под 15 години. Делът на тези деца е нараснал от 0,1% през 1960 година, на 0,5% през 2010 година.

54% от децата родени през миналата година са от родители, които нямат брак. Но в 68% от случаите те са признати от бащата.

Безспорно най-атрактивната част от компанията е изборът на последното за тази година и на първото за следващата бебе. Регламентът тази година обясни доктор Антония Григорова, главен редактор на списание "9 месеца":

На 31 декември в 24:00 часа се отварят два телефона. Събираме данни от лекарските екипи и от семействата на новороденото, с които регистрираме час и минута на раждането на бебето, данни за родилката и детето, както и за родилното заведение.

Ако в един и същи час и минута са се родили повече от 1 едно бебе, на 4 януари ще се тегли жребии в присъствието на нотариус. Прогнозата е, че на 31 декември и на 1 януари ще се родят общо 190 бебета. Печелившите ще са само две.

Българското национално радио е медиен партньор на компанията.

Целия репортаж на Светослава Кузманова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени