Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще наблюдава България и още 11 страни за макроикономически дисбаланси

Снимка: ЕПА / БГНЕС

12 страни от Европейския съюз, сред които и България, в следващите месеци ще бъдат обект на наблюдение от Европейската комисия за евентуален риск от макроикономически дисбаланси. Това съобщи комисарят по икономическите въпроси Оли Рен, който представи първия доклад по новия механизъм за ранно предупреждение.

Другите страни са Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Италия, Унгария, Словения, Испания, Швеция и Великобритания. Оли Рен отрече информациите от по рано днес, според които тези държави са групирани в два списъка - черен и сив. Той подчерта, че целта на доклада е да установи на достатъчно ранен етап евентуалните рискове и да изиграе необходимата превантивна роля.

Докладът е подготвен на базата на редица показатели като задлъжнялост, загуба на конкурентоспособност, дефицит по текущата сметка и производителност и цена на труда.

За България като потенциални рискове са посочени задлъжнялостта на частния сектор, която надхвърля допустимия праг от 160 процента. Отбелязано е, че дефицита по текущата сметка рязко е спаднал в резултат на кризата, както и че увеличаването на доходи би могло да забави процеса на наваксване у нас.

Оли Рен спомена като възможен проблем у нас динамиката на цената и производителността на труда, без обаче да обясни какво точно има в предвид.

Засега за България и за другите 11 страни не следват санкции или други мерки от страна на Еврокомисията. Тя само ще анализира макроикономическите им политики, ако се наложи на по-късен етап ще излезе с препоръки или ще задейства процедура за дисбаланс.

Засилено наблюдение не се предвижда за четирите страни, в които се прилагат спасителни програми - Гърция, Ирландия, Поргугалия и Румъния, защото те са обект на друг тип контрол.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна