Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът задължи Дянков да спазва постановлението за контрол на бюджета

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

Народното събрание задължи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да изпълнява постановлението на Министерския съвет за контрол по изпълнението на бюджета за тази година. Решението беше взето след едночасов дебат по питането на депутати от левицата за правителствената политика за допълнителното изземване на резерви от държавните предприятия.

В питането си депутатите от левицата посочиха, че към момента внесените отчисления от печалби и дивиденти към държавата възлизат на близо 630 милиона лева, а дългът, който трябва да се обслужва, възлиза на 3 милиарда лева.

От Синята коалиция предупредиха, че ще бъде грешка, ако се посегне на средствата от Сребърния фонд. За БСП и "Атака" политиката на държавата води до декапитализация на държавните предприятия. В отговор на всички коментари министър Симеон Дянков посочи, че през тази година България е една от малкото държави в Европа с повишен кредитен рейтинг за финансова стабилност, докато по време на Тройната коалиция той е бил понижен.

Това обаче, което всички ние знаем, това, което народът знае, е, че Тройната коалиция водеше непрозрачно, лошо, лъжливо управление на държавния ресурс и ни остави над 3 милиарда задължения. Можем да си говорим за "Водното огледало", можем да си говорим за хеликоптери, можем да си говорим за "Корвет"-и, можем да си говорим за ред други пътни проекти и така нататък. Ако се изчисли нетно-фискалният резерв в края на управлението на Тройната коалиция, той е бил по-малък отколкото е в момента, каза Дянков.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП министър Дянков да внесе предложение за отмяна на разпореждането, с което държавните фирми, които в края на 2011 г. са отчели неразпределена печалба от минали години, да я разпределят като отчисление и дивиденти към държавата, след като предварително са покрили своите загуби.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна