Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър засилва агротуризма като стимул за местната икономика

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър засилва развитието на агротуризма и стимулирането чрез него на местната икономика в регионите. Това е и целта на новоучредена мрежа, която се финансира от европейските фондове.

Двадесет местни общности са учредителите на новата мрежа "Красивите села на Кипър". Инициативата залага на популяризирането на тяхното културно и историческо наследство и на природните им забележителности, за да развива още по-активно агротуризма и икономиката им като цяло.

Сред основателите на мрежата са села с уникални традиции в занаятите и типичните кипърски производства, със забележителни археологически открития, църкви и исторически паметници, като Лефкара, Аногира, Хирокития, Какопетрия и др.

Мрежата на красивите села, чийто бюджет е в размер на 138 000 евро, е част от мащабен национален проект за икономическото и културно развитие на селските райони на стойност 7.5 млн. евро. Той се финансира от еврофондове - Европейския земеделски фонд и Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., както и от правителството на Кипър.

В рамките на проекта ще бъде активизирана дейността на местния бизнес, общинските и частните компании, обществените организации. Предвижда се създаването на нови туристически маршрути, организиране на конференции, на различни образователни дейности с участието на учениците и студентите по места.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна