Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евдокия Манева: Вече няма да се строят вятърни паркове без екологична оценка

Снимка: БГНЕС

Eвропейската комисия предупреди, че вятърните турбини на нос Калиакра нарушават европейски директиви. Страната ни може да се изправи пред съда на ЕС в Люксембург, защото според Комисията вятърните паркове са построени без необходимата оценка за въздействие върху околната среда. След това мотивирано становище имаме два месеца за реакция. Защо се стигна до тази последна стъпка на ЕК - анализ по темата в ефира на "Преди всички" направи зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

В момента нещата са променени, но в периода 2008 - началото на 2009 година са издадени прекалено много разрешения за строителство на паркове, без да се извърши оценка на въздействието върху околната среда. Това е факт. Няма как да спрем този поток от разрешения - това е изключително сложен проблем, изтъкна Манева.

Веднага след като поехме ръководството на Министерството на околната среда, издадохме специална заповед, с която беше разпоредено всички такива проекти да подлежат задължително на оценка на въздействието върху околната среда, независимо дали става дума за една перка, или за цял парк. Опитахме се да анулираме решения за вече издадени разрешения, но не във всички случаи можеше да бъде постъпено така, добави тя. 

Най-важното, което се очаква от нас, е да приключим екологичната оценка на плана за енергия от възобновяеми източници. Министерството на икономиката подготви такъв национален план. Той е подложен на екологична оценка. Надяваме се, след като в плана са посочени зоните, в които могат да се строят подобни съоръжения и зоните, в които рискът е голям и ще бъдат провеждани процедури с изключителна строгост, това да накара Комисията да прекрати процедурата, прогнозира събеседничката.

Чуйте цялото интервю на Борислава Борисова с Евдокия Манева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна