Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев: На места в страната приемната грижа се превръща в основен поминък

Снимка: БГНЕС
В страната има региони, където приемната грижа се превръща в основен поминък. Тя е като предпочитана дейност за безработни. За съжаление е така, че има градове, в който например един цял вход на блок е пълен само с приемни родители. Това не е добра тенденция, защото върви към опорочаване на нещата. Има села в Южна България, където хората прибягват към приемната грижа, за да може да се издържат, а това трябва да бъде на доброволен принцип. Това каза Илия Илиев, член на УС на Националната асоциация за приемна грижа в предаването "Преди всички" по отношение на приетите промени в правилника на вчерашното заседание на Министерски съвет. Кабинетът реши и да се увеличат средствата за приемна грижа от 312 лева на 435 лева месечно.

Въпреки това Илиев определи промените в правилника на прилагане на Закона за закрила на детето като положителни. Едно от нещата, които много настоявахме професионалните приемни родители да не са на основен трудов договор. Това беше много голяма пречка, защото родители с хубави професии, трябваше да напуснат работа, за да станат такива. Това беше една неразумна вметка в предния правник. Така или иначе нещата сега вървят в положителна посока, заяви той.

Общо приемните семейства към края на юни са били 1227, при които има около 1000 настанени деца. Има над 200 семейства, които очакват настанявания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени