Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва проучвателен мандат на Коалиция за България

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на Коалиция за България.

След отказа на ГЕРБ да състави правителство в рамките на 41-вото Народно събрание, очаква се това да направи и Коалиция за България. Лидерът на социалистите Сергей Станишев вече няколко пъти декларира, че ще върне на президента проучвателния мандат за формиране на кабинет. Въпреки това държавният глава ще спази конституционната процедура и ще даде право на втората по големина парламентарна група в НС да състави правителство:

В петък връчвам мандата на ДПС, ако БСП откажат в сряда. Ако и трите парламентарно представени политически групи откажат, в понеделник излизам и продължавам с ясните и категорични послания от един президент, който си носи кръста. В понеделник ще чуете задачите и приоритетите на служебното правителство и вероятно между сряда и петък следващата седмица, най-рано, би могло да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази трудна и тежка ситуация за държавата.

Очаква се следващата седмица президентът да разпусне Народното събрание и да насочи парламентарни избори. Дата на предсрочния вот ще бъде избрана в периода от края на април до средата на май.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна