Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четин Казак: И този изборен кодекс дава възможност за независими кандидати

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Четин Казак подчерта, че движението е последователна в позициите и действията си политическа сила и ще остави възможността за съставяне на служебно правителство - процедура, предвидена в Конституцията.  

Промените трябва да станат и да бъдат осъществени от легитимно избран следващ парламент, който да отговаря адекватно на променената обществено-политическа ситуация.

Казак призова да не се абсолютизира нито една теза, но и да се обмисли кое от исканията на протестиращите е полезно и кое не e полезно за държавата.

Идеите на протестиращите заслужават обсъждане и внимание, но парламентът няма технологичното време, за да осъществи тези действия. И сегашният Изборен кодекс предлага възможността за избиране на независими кандидати от инициативни комитети. Досега това не е заработвало, тъй като досега не е имало такава активност извън традиционните политически сили. Нищо не пречи този механизъм да заработи. Един кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да бъде избран, ако събере брой гласове, които да отговарят за съответната изборна квота в съответния избирателен район.

Според Четин Казак искането да влязат нови лица в парламента не е гаранция, че ситуацията ще се промени. Той даде пример с депутатите от ГЕРБ, които преди четири години били абсолютно неизвестни за избирателите, но въпреки това се стигнало до протестите от последния месец.     

Цялото интервю с Четин Казак можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна