Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалският премиер призова банките да дават кредити на бизнеса

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Португалският премиер Педру Пасуш Коелю е призовал банките да дават повече заеми на бизнеса като опит за преодоляване на рецесията в силно задлъжнялата страна, предаде Франс прес.

Държавата ще гарантира банките да могат да направят всичко, за да подновят раздаването на кредити, обяснил той след заседание на националния съвет на партията му в Лисабон. Той допълнил, че рецесията в Португалия е частично причинена от липсата на кредит, вливащ се през икономиката, докато в същото време има банки, които са в позиция да дават заеми, след като са били рекапитализирани с помощта на държавата.

Португалия страда от най-тежката рецесия за последните 40 години, след като правителството на Коелю наложи мерки за икономии. Очаква се икономиката да се свие с 2,3 процента през тази година, след като се сви с 3,2 на сто през 2012-а.

Безработицата достигна рекордно равнище от 16,9 процента, а предвижданията са, че ще се увеличи още повече през 2013-а, имайки предвид съкращенията в публичните разходи, припомня Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна