Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра намалява броят на децата, които се отглеждат в институции

Снимка: БГНЕС

Наполовина е намалял броят на децата в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Димчо Дебелянов" в Силистра. Доскорошните възпитаници на дома са настанени в приемни семейства или при близки и роднини.

В момента в дома живеят 39 деца от 7- до 18-годишна възраст. Предвид националната програма за деинституализация на децата от социалните заведения, те също постепенно ще бъдат изведени от дома, обясни директорът на Областната дирекция "Социално подпомагане" Анелия Василева:

Тази бройка, 39, обаче, държа да уточним, че 26 ползват услугата "Седмична грижа", което означава, че трайно настанени там са 13 деца, а тези събота и неделя и през ваканциите си ходят в семейства, т.е. социалният статус на семейството е нисък, а не родителска незаинтересованост.

Намален е броят на децата и в Дома за медико-социални грижи в Силистра. Там са настанени 23 деца, от които 19 са с увреждания.

Те се нуждаят от 24-часова медицинска грижа, то е за тях. Това е най-доброто. Останалите четири дечица, които са здрави, те са в процедура по осиновяване. Плавно и постепенно намалява броят на децата в институциите и в единия, и в другия дом, допълни Василева.

По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!