Здравното министерство ще бори самоубийствата с програма

Снимка: БГНЕС
Здравното министерство ще бори самоубийствата с програма. Началникът на Клиниката по психиатрия към ВМА доц. Тони Дончев обясни в интервю за предаването "12+3", че програмата няма за цел да спре непременно човекът, решил да посегне на живота си: Тя почива на един основен модел, който може да кажем, че е базиран на световния опит за превенцията, и залага на доказания факт, че над 70% от пациентите, в рамките на няколко дни преди акта, са посещавали здравна служба или друга помагаща професия, като например психолог. Така че основният акцент на програмата е да подпомогне специалистите, различни от психиатрите, които имат компетентността да преценят суициден риск, да бъдат чувствителни на тема за автоагресията.

По отношение на диспансеризацията и регистъра на психично болните заяви: Задължителната диспансеризация е един много щекотлив проблем, най-вече заради това, че в съответния регистър ще съществува запис с лични данни на пациента, който ще удостоверява, че този пациент страда от психично разстройство, което е част от стигмата, която е и основен проблем в психиатрията. Съгласете се, че би било проблем за един такъв човек, тъй като голяма част от нашите пациенти са високо компетентни и образовани, които биха желали да работят хубава работа. Аз смятам, че задължителната диспансеризация не би разрешила проблема със суицидите.

Самата програма дори и да заработи с пълната си сила, аз смятам, че проблемите са доста по-сериозни и по-дълбоки в психиатричното обслужване в страната, обясни още той във връзка с програмата за борба с самоубийствата.

Смятам, че бълграският народ е душевно здрав. Големият проблем не е само в самоубийствата. Проблемът е там, че психиатрите започват да липсват в държавата, да изчезват и колкото и хубави програми, интервенции и дори и болници да построим за тези пациенти, няма да има кой да ги лекува. В определен момент България водеше класацията в Европа по брой на суицидите, но там също съществува неяснота относно това колко са те, защото много често няма документация колко души са това, заяви доц. Тони Дончев.

Цялото интервюна Мая Данчева с доц. Тони Дончев чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Откриха случаи на ку-треска при овце във Видиинско

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. След консумация на прясно сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София.  Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, моето е открито случайно, каза д-р Валерио..

публикувано на 10.12.18 в 20:30

Съдът в Кюстендил постанови 1 200 лева обезщетение за мъж заради лоши условия в килията

1 200 лева трябва да плати главната дирекция "Изпълнение на наказанията" на 64-годишен мъж, прекарал една година в ареста в Дупница, заради това, че е бил в тясна килия и не е бил лекуван, постанови Административният съд в Кюстендил. Мъжът изтърпява 7-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие в Дупница.  На 14 ноември 2016 година мъжът с..

публикувано на 10.12.18 в 20:12

Проверка констатира нарушения при отмяната на пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста

Назначена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка е установила поредица от нарушения при отмяната на определението на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов, с коeто той разпореди отстранената от поста кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова да пуснати незабавно..

публикувано на 10.12.18 в 20:07

Информационната система на Пътната полиция, която блокира днес сутринта, вече работи нормално

Автоматизираната информационна система на Пътната полиция, която блокира днес сутринта, вече работи нормално. От МВР уточниха пред БНР, че тестовете след актуализирането на софтуера са успешни. През целия ден в пунктовете на КАТ в страната не можеха да бъдат обслужвани граждани. Причината беше инсталирането на нов софтуер. Гражданите няма да..

обновено на 10.12.18 в 19:19

Плевен отбелязва 141 години от Освобождението си от турско робство

Плевен отбелязва 141 години от Освобождението на града от турско робство. 10 декември е Ден на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. „Защото на този ден се случва последния бой за Плевен“, обясни Галин Димитров - уредник на Панорама “Плевенска епопея 1877”. Именно в една от залите на Панорамата се проведе и..

публикувано на 10.12.18 в 18:10
Движението в района се регулира от пътни полицаи.

Един загинал и двама ранени при катастрофа до Севлиево

Един човек загина и най-малко двама са ранени при катастрофа днес следобед между ТИР и товарен бус на пътя София-Варна, съобщи пресцентърът на МВР. Тежкият пътен инцидент е станала в района на местността Тублата, Севлиево. Загинал е пътник от буса, има още двама пострадали. На място са изпратени екипи на полицията, пожарната и..

публикувано на 10.12.18 в 18:08

Обвиненият за убийството на рейнджърката остава в ареста

Състав на Пловдивския окръжен съд остави за постоянно в ареста Светослав Каменов, който бе задържан за убийството на рейнджърката от карловската бригада Десислава Стоянова. Прокуратурата поиска  и получи най-тежката мярка. Светослав Каменов бе заловен на 7 декември край родното му село Зверино в Северна България. Убийството..

обновено на 10.12.18 в 18:06