Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство ще бори самоубийствата с програма

Снимка: БГНЕС
Здравното министерство ще бори самоубийствата с програма. Началникът на Клиниката по психиатрия към ВМА доц. Тони Дончев обясни в интервю за предаването "12+3", че програмата няма за цел да спре непременно човекът, решил да посегне на живота си: Тя почива на един основен модел, който може да кажем, че е базиран на световния опит за превенцията, и залага на доказания факт, че над 70% от пациентите, в рамките на няколко дни преди акта, са посещавали здравна служба или друга помагаща професия, като например психолог. Така че основният акцент на програмата е да подпомогне специалистите, различни от психиатрите, които имат компетентността да преценят суициден риск, да бъдат чувствителни на тема за автоагресията.

По отношение на диспансеризацията и регистъра на психично болните заяви: Задължителната диспансеризация е един много щекотлив проблем, най-вече заради това, че в съответния регистър ще съществува запис с лични данни на пациента, който ще удостоверява, че този пациент страда от психично разстройство, което е част от стигмата, която е и основен проблем в психиатрията. Съгласете се, че би било проблем за един такъв човек, тъй като голяма част от нашите пациенти са високо компетентни и образовани, които биха желали да работят хубава работа. Аз смятам, че задължителната диспансеризация не би разрешила проблема със суицидите.

Самата програма дори и да заработи с пълната си сила, аз смятам, че проблемите са доста по-сериозни и по-дълбоки в психиатричното обслужване в страната, обясни още той във връзка с програмата за борба с самоубийствата.

Смятам, че бълграският народ е душевно здрав. Големият проблем не е само в самоубийствата. Проблемът е там, че психиатрите започват да липсват в държавата, да изчезват и колкото и хубави програми, интервенции и дори и болници да построим за тези пациенти, няма да има кой да ги лекува. В определен момент България водеше класацията в Европа по брой на суицидите, но там също съществува неяснота относно това колко са те, защото много често няма документация колко души са това, заяви доц. Тони Дончев.

Цялото интервюна Мая Данчева с доц. Тони Дончев чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна