Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Байерн” (Мюнхен) спечели Суперкупата на Европа

Снимка: Sportal

„Байерн” (Мюнхен)  спечели и Суперкупата на Европа. Във финала, който се игра в Прага, притежателят на трофея в Шампионската лига победи носителя на Купата на УЕФА „Челси” след изпълнение на дузпи.

Редовните 90 минути завършиха при резултат 1:1. Двата тима си размениха по един гол и в продълженията и така при резултат 2:2 дузпите решиха  победителя в мача.

Първото попадение в срещата отбеляза Фернандо Торес в 8-ата минута. Испанският национал беше оставен непокрит в наказателното поле на Нойер, получи подаване от Андре Шюрле, стреля без подготовка и прати топката в мрежата на „Челси”.

Във втората минута на второто полувреме Франк Рибери изравни, след като овладя топката пред наказателното поле, напредна и с мощен удар направи резултата 1:1.

В последните пет минути на редовното време „Челси” остана с човек по-малко, след като Рамиреш получи втори жълт картон.

Въпреки това още в третата минута на първото продължение Азар изведе лондончани напред в резултата, след като излъга двама бранители на „Байерн”, напредна и стреля от близка дистанция право в мрежата зад Нойер.

В последната минута на второто продължение Петер Чех не успя да спаси удара на оставения непокрит в наказателното поле Хави Мартинес, който доведе резултата до 2:2 и до изпълнения на дузпи.

При 11-ет метровите удари  „Байерн” триумфира с 5:4, като пропуск за лондончани направи Лукаку.

Така за първи път в историята германски отбор спечели трофея при единственото издание на двубоя извън Монако. Това е и първи трофей за Джосеп Гуардиола начело на „Байерн”.

Френското крило на „Байерн” (Мюнхен) Франк Рибери посвети успеха в мача за Суперкупата на Европа срещу Челси на треньора Джосеп Гуардиола.

Борихме сме до последната минута. Това е напълно заслужен успех за Байерн. Победата е много важна за Пеп. Имам страхотни отношения с него. Когато отбелязах изтичах при него и му казах "Този гол е за теб, Пеп, а най-хубавото е, че е срещу отбор на Моуриньо, сподели французинът, който беше избран за играч на мача.

Те взеха купата, но по-добрият отбор загуби, заяви португалският мениджър на Челси Жозе Моуриньо след загубата. За мен Челси беше по-добрият отбор през целия мач с изключение на 15 минути през второто полувреме, когато изпуснахме контрола на мача и Байерн ни доминираше. Дори и с 10 души на терена играхме фантастично. Не настоявам всеки да е съгласен с мен, но смятам, че най-важното правило във футбола е на терена да играят 11 срещу 11. В тази ситуация нито Рамиреш нарани опонента си, нито пък опонента беше в някаква опасна близост с нашата врата. Това не беше ситуация за показване на втори жълт картон. Най-важно във футбола е страстта към играта и мисля, че и реферите трябва да я изпитват в някаква степен. Пак ще повторя, че според мен по-добрият отбор загуби, завърши Моуриньо.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени