Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 души са започнали гладна стачка в Дома за временно настаняване в Бусманци

Снимка: БГНЕС

Около 50 души от различни националности, които са в Дома за временно настаняване в Бусманци, са обявили решението си да не се хранят. Бежанците недоволстват от отношението на управата на Дома към тях и това, че не ги пускат да излизат извън него. За момента недоволните бежанци твърдят, че ще отказват да се хранят, но не изключват възможността да преминат и към други действия.

Основната причина за стачката в Бусманци е, че не ги пускат извън дома, заяви за "Хоризонт" мароканката Хадижа Аданан. Тя уточни, че отговорите на молбите за убежище се бавят с месеци:

Аз пристигнах преди 5 месеца и все още съм тук. Не ни пускат навън. Някои от полицаите са лоши, но други не са. 

Кристиан Абидал, който преди 1 месец пристига от Мали, обаче твърди, че е имало случаи на агресия спрямо протестиращите в дома:

Това е гладна стачка, стачка за свобода. Хората, които стачкувахме, днес ги заведоха в една стая с решетки, която наричат "изолатор". Там няма нито дюшеци за спане, нито килим. Не се дава и храна. Тук ни малтретират, отнасят се с нас като с животни. Това не е нормално. Нямаме никаква възможност да се оплачем, тук сме като затворници

Директорът на домовете за временно настаняване в Бусманци и Любимец комисар Йотко Андреев обясни какво точно се е случило. Според него твърденията на двамата бежанци не отговарят на истината:

Решава група от чужденци да направи стачка, като причините са от различно естество. Едни желаят да се завърнат в страна по произход, но те много добре знаят, че е една процедура, която изисква малко време, вторите - да бъдат приведени в Агенцията за бежанци и решават да си турят дюшеците от спалните помещения, с което те увреждат нашето имущество. Тази гражданка е незаконно пребиваваща в страната. Подавала е преди около година и половина молба за бежанец, има отказ от Агенцията, включително и потвърждение и от административен съд.

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!