Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кортенска отваря с универсалния език на танца новия сезон на "Врата към Европа"

четвъртък, 17 септември, 17.00 часаводещ: доц. д-р Мирослава Кортенска
В началото на новия културен сезон ще поставим една важна тема, свързана с новия начин на комуникация, който вече се е наложил в Европа и света. Това е езикът не на думите, а езикът, който изразява общите ценности, образи и знаци, важни за хората на ХХΙ век. Обединена Европа, глобализацията, стандартите за общуване наложиха невербалния език, езикът на тялото. Дори се наложи и модерната наука за невербалната комуникация като важна в съвременния свят. Според последни изследвания 60 % от информацията за определен обект или личност всеки от нас придобива по невербален път. Или другояче казано, още преди да сте включили първите думи в общуването, вие имате информация с кого или за какво става дума.
Повече от половин век в театъра, като изкуство на живата комуникация с публиката, се формира като най-актуална посока танцовият театър. Той е израз на нагласата на съвременния човек да иска да общува без думи, на универсален език да изразява общовалидни проблеми, чувства… И за това да няма прегради – да може да ги споделя навсякъде по света.
В България танцовият театър има свой синоним – трупата на „Арабеск”, която развива тази важна тенденция в съвременната култура. А с днешна дата това е и фестивалът Sofia dance week (Софийска седмица на танца), който ще се проведе за втори път в края на септември.
Гост в студиото ще бъде Мила Искренова – емблематично име в танцовия театър в България, хореограф, член на трупата на „Арабеск”, а сега и селекционер на второто издание на фестивала Sofia dance week. С нея ще говорим за смисъла и посоките на танцовия театър днес и, разбира се, за най-интересното от афиша на фестивала. В предаването ще участват още примата на „Арабеск” Теодора Стефанова, както и Николай Сотиров – актьор, свързан с универсалния език на пантомимата, който в момента води класирането в танцовото шоу на Нова телевизия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени