Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не се вземай насериозно”, такъв е девизът на артиста Джейсън Донован

Австралийският певец и актьор Джейсън Донован.
Снимка: архив

Поредното музикално-галактическо пътешествие на нашия „Звезден експрес” е в компанията на Джейсън Донован.
Роден е на 1 юни 1968 година в Мелвърн, предградие на Мелбърн. Син е на Сю Макинтош, журналистка в АВС News и на австралийския актьор Терънс Донован, който играе в известните сериали „Четвърто отделение” и „Съседи”, а преди това се е изявявал като певец. Следвайки артистичния си ген, Джейсън също поема по пътя на сценичния блясък. Още на 11 години името му става познато на телевизионните зрители в Австралия, а в 80-те и 90-те години на ХХ век той вече е поп звезда. „Твърде много разбити сърца” и „Запечатано с целувка” са два от хитовете, донесли слава на австралийския певец и актьор Джейсън Донован. Във Великобритания той продава над 3 милиона копия, като още дебютният му албум „Десет добри причини” става № 1 за 1989 г. с над милион и половина продажби.
Спокойно можем да наречем популярния австралийски сериал „Съседи” “семеен трамплин към славата”. След бащата Терънс Донован (който е в ролята на Дъг Уилис), там започва звездната си кариера синът Джейсън Донован, а след като той напуска идва ред и на Стефани Макинтош - сестра на Джейсън от втория брак на майка му. Участието на Джейсън в този сериал води до още един успех - той се снима в партньорство с бляскавата поп звезда Кайли Миноуг, (която се прочу със своята смелост и доблестно поведение в борбата с рака). Донован и Миноуг изживяват кратка любовна връзка и заедно подписват договор с компанията Stock, Aitken and Waterman's record. Тийнейджърите особено харесват техните песни, а „Специално за теб” се превръща в култов хит. През този период Джейсън печели няколко награди на австралийската телевизионна индустрия за „Най-добър нов талант” и най-популярен актьор.
След раздялата си с Кайли Миноуг, през 1991 г. Донован приема участие в поредната постановка на дебютния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс „Йосиф и неговата пъстра дреха”. Джейсън блести в главната роля на подновената от Стивън Пимлот постановка на сцената на лондонския театър „Паладиум”. След година спектакълът печели наградата на името на Лоурънс Оливие за сценография и костюми, но малко по-късно Джейсън напуска с мотива „изтощение”.
Очевидно блясъкът и напрежението на славата идват в повече на Донован и той преминава през различни житейски кризи. Една от тях е проблемът с наркотиците. Сам признава, че през 1995 е приемал по два грама кокаин на ден. Негова спасителка се оказва Анджела Малок. Среща я през 1998 на снимачната площадка на The Rocky Horror Show, където Донован играе доктор Франк Фъртър, а Анджела е помощник-режисьор. Там започва техният любовен роман, а две години по-късно се ражда и първото им дете - дъщеря им Джема. Тогава Джейсън получава ултиматум, че ако иска да бъде част от живота на детето си, трябва да спре с наркотиците. След една година двойката се сдобива и със син на име Зак, а през 2008 на остров Бали е пищната им сватбена церемония.
Артистичната кариера на Донован почти не е замирала, за разлика от певческата. Като най-голяма грешка в живота му, отчетена от самия него, е заведеното дело за клевета срещу списание „Лицето”, което публикува твърдения, че Джейсън е хомосексуалист. Делото е спечелено, но за неговите почитатели и публиката по света ефектът е обратен. След този съдебен процес звездната му кариера е срината.
След дългогодишна пауза поп звездата от 80-те и 90-те се завръща в света на музиката с колекция от най-добрите си песни и участия в няколко турнета. Като свои вдъхновители посочва децата си Джема и Зак, които по този начин могат да видят баща си на сцената. А каква е тайната на успешното завръщане? Певецът гордо споделя своя девиз, който работи успешно, както преди 20 години, така и сега: „Важното е човек да не се взема насериозно и да усеща настроенията на публиката, да знае как да я развлича”.
В редовната ни рубрика, представяща романтични любовни истории продължаваме да следим романа на Ирма и Нестор от мюзикъла „Ирма Ла Дус”, „Сладката Ирма” с музика на Маргьорит Моно, оригинално либрето и стихове на Александър Брефор и превод на английски език от Джулиан Моър, Дейвид Хенекър и Монти Норман.

петък, 5 февруари от 14.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна