Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското председателство на ЕС се отбелязва с галаконцерт в София, който излъчваме по програма "Христо Ботев" от 19 часа

Снимка: Архив
Програма „Христо Ботев” със съдействието на Испанското посолство и на института „Сервантес”, както и с любезното съгласие на Новия симфоничен оркестър, има възможността да ви предложи, уважаеми читатели-слушатели, да проследите това събитие изцяло.
Събитието обещава да бъде забележително по няколко причини.
Две големи звезди като солисти е една от причините.
Ще чуем една истинска фламенко певица Антония де ла Крус Контрерас. Е, не е съвсем такава, за каквато Мануел де Файя в началото на 20 век е създал своя балет „Любовна магия” - тогавашната любимка на публиката, циганската певица и танцьорка Пастора Империо. По света фолклорна вокалистка в „Любовна магия” не е никаква новина - така е написана оригиналната партитура. Но за България си е събитие - тук сме слушали оперно мецосопрано в „Любовна магия”. Да не говорим откога не сме слушали тази чудесна музика. Дали изобщо си спомняме, че прочутият Танц на огъня - Danza Ritual de Fuego е тъкмо из този балет? Със сигурност нашата гостенка, фламенко певицата Антония Контрерас ще ни покаже и характерните ориенталско-андалуски любовни вопли „Aih”.
Класическият пианист Йосу Окинена блести със забележителна творческа биография и невероятни учители, с интересен и необичаен репертоар, но и с обстоятелството, че е доктор по музикознание. Изследовател е на процесите, които протичат у музиканта-изпълнител от социо-психологическа гледна точка - една почти неразработена територия в световен мащаб, концентрирана при Окинена около европейския фолклор. Особено интересното е, че като изследовател Окинена признава българския фолклор за най-интересния жив европейски фолклор в момента. В деня на пристигането си в София умолително ме попита дали БНР със своите възможности на могъща музикална институция не би могло да му съдейства да послуша „на живо” още от фолклора ни. Ансамбълът „Филип Кутев” и бистришките баби откликнаха мигновено - пяха специално за гостите от Испания и почти извикаха сълзи в очите им.
„Същинска магия!” - възкликва изпълнителката на „Любовната магия” за нашия фолклор.
Испанските музиканти Антония Контрерас и Йосу Окинена бяха особено щастливи, че ще бъдат дирижирани от Алексей Измирлиев, един от големите ни специалисти в испанската музикална и езикова идиоматика. Пълноправен партньор в концерта е Новият симфоничен оркестър - забележителен с ентусиазма си, с младежката си бодрост и енергия.
В концертните антракти слушателите на програма „Христо Ботев” ще имат възможността да чуят и специални, много интересни изказвания по случая от Негово превъзходителство Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България, както и от г-жа Роса Моро, директор на Института „Сервантес”.

В програмата:
Мануел де Файя - „Любовна магия”
Мануел де Файя - „Нощи в градините на Испания”
Римски-Корсаков - „Испанско капричио”

сряда, 3 февруари от 19.00 часа
По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна