Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Криворазбраната цивилизация" през Възраждането и днес

Поредният избор на пиеса в "Запазена марка Радиотеатър" е на "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников в постановка на Йордан Статков с участието на цяло съзвездие от актьорски гласове.
Добри Войников е роден през 1883 година в Шумен. Развива забележителна театрална дейност - пише пиеси, основава театрално дружество, привлича за първи път в историята на българския театър жени-актриси.
"Криворазбраната цивилизация" е най-добре познатата драматична творба на Войников. Заедно с "Михал Мишкоед" на Сава Доброплодни тя е сравнително чест гост на театралните сцени. За пиесата си "Криворазбраната цивилизация" Добри Войников пише: "Деморализацията, разпръсната чрез мнимо образовани личности сред масата на народа, като зарязва всяко благородно чувство, затрива всяко морално наставление и поучение, което би могло да става било в училищата, било в черквите".
В неособено богатата на традиции българска литература неведнъж ще се обръщаме към корените на театралното ни изкуство. Забързано да навакса близо петте века изостаналост от Европа, то черпи както от чужди образци, така и от самородни наши таланти. Смесването на жанровете в европейската култура у нас в голяма степен върви с тяхното обособяване. Затова, когато говорим за възрожденската комедия, би трябвало да я възприемаме по-скоро като основа, върху която по-късно ще се появят титани като Вазов, драматурзи като Стефан Лазаров Костов, изпробващи острото си перо в комедията и сатирата, фарса и гротеската.

петък, 5 февруари, 22.50 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна