Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 февруари от 20.00 часа директно от Метрополитън опера: Пласидо Доминго в баритоновата партия на Симон Боканегра от едноименната опера на Верди

Пласидо Доминго в ролята на Симон Боканегра.
Снимка: Архив

В две поредни съботни матинета един от най-прочутите оперни театри в света - легендарната МЕТ - изкушава своите почитатели с ранни оперни творби на Верди. След „Стифелио” на 30 януари - главната роля се изпълняваше от Хосе Кура, тази седмица ни очаква спектакъл на „Симон Боканегра”, а „примамката” е пикантният факт, че централната баритонова партия на дожда на Генуа ще се пее не от друг, а от любимеца на милиони оперомани – тенорът Пласидо Доминго, който миналата събота пък беше на диригентския пулт на „Стифелио”.
Това не е първият случай, в който един от „Тримата големи” прекрачва вокалните граници. По-запознатите знаят, че всъщност Пласидо Доминго е започнал кариерата си именно като баритон и едва през 1960 се е „преквалифицирал” в тенор. Сега, в зенита на славата си, големият певец отново обръща поглед към баритоновите роли. Всички познаваме  записа на „Севилският бръснар” от Росини, издание на Deutsche Gramophone от 1993, в който Доминго изпълнява партията на Фигаро, както и появата на певеца в „Тамерлано” на Хендел в Кралския оперен театър, Лондон, през 2009.
Ролята на Симон Боканегра е отколешна мечта на Пласидо Доминго, който вече е изпълнявал в Метрополитън теноровата партия на Габриеле Адорно от същата опера. В интервю пред американската радиоводеща Маргарет Джънтуейт той споделя, че Симон Боканегра го привлича с благородството на характера си, както и с факта, че трябва да изгради образ, който търпи забележително психологическо и историческо развитие - знаем, че прологът на операта и нейното първо действие са „разделени” от цели 25 години!
„Симон Боканегра” е композирана от Джузепе Верди по либрето на Франческо Мария Пияве. За основа е послужила творбата на Антонио Гутиерес, действието се развива в Генуа през 14 век. Премиерата на операта е била на 12 март 1857 година в Тeatro La Fenice, Венеция, но е имала слаб успех. През 1859 операта е поставена на сцената на Teatro alla Scala, Милано, отново без успех. Верди обаче обича тази своя опера и 20 години по-късно я преработва по либрето на Ариго Бойто. На 24 март 1881 „Симон Боканегра” е представена пред публиката в Милано и този път вече е посрещната много топло и сърдечно.
В спектакъла, който ще излъчим директно от Метрополитън опера, Ню Йорк, участват: Пласидо Доминго в ролята на Симон Боканегра; Джеймс Морис, бас - Якопо Фиеско; Ричард Бърнстейн, баритон - Пиетро и Марчело Джордани, тенор - Габриеле Адорно. В ролята на Амелия ще слушаме канадското сопрано Адриане Пйешчонка, а изпълнителят на Паоло Албиани засега е неизвестен, тъй като ръководството на театъра официално информира преди седмица, че смята да замени първоначално обявения бас Никола Алаймо, но кой точно ще бъде заместникът, все още не се знае!
Знаем обаче, че режисьор на спектакъла ще бъде Доналд Палъмбо, а на диригентския пулт ще бъде директорът на МЕТ, блестящият музикант Джеймс Ливайн.

събота, 6 февруари от 20.00 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна