Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Часът на думите”: политическо-поетическата двойка Петя Шопова и Николай Шопов

Снимка: Архив

Гостува ни една интересна двойка, съчетала в професионалните си занимания две наглед полюсни дейности - политическата и поетическата. Петя и Николай Шопови. Личности, излъчващи ведрост и енергия, хора на позитивното мислене и овладяната емоция.
Петя Шопова е получила юридическо образование в СУ “Св. Климент Охридски” и през годините е изкачила многобройни стъпала в това поприще - и като практикуващ правист, и като научен работник, и като общественик. Адвокат с богат стаж, преподавател по право в Университета за национално и световно стопанство - София, в Нов български университет, в юридическия факултет на Русенския университет; член на Научния съвет на Института по правни науки на БАН, на Международната организация на защитниците по наказателно право; ръководител и участник в редица български и международни проекти в областта на правото; народен представител и заместник-председател на Народното събрание, член на комисията по Национална сигурност и на Съвета по европейските въпроси - това е само малка извадка от нейната професионална биография.
Николай Шопов е дипломиран историк, също възпитаник на Софийския университет. Бил е секретар на окръжния съвет за култура, а по-късно - заместник-кмет и председател на Общинския съвет за духовно развитие в родния си град Пазарджик. След 1990 година е работил като журналист на свободна практика, има множество публикации в областта на историята и културата, както и по обществено значими теми.
Автор е на няколко стихосбирки, а през 2009 година от Съюза на българските писатели и община “Първомай” му бе присъдена една от престижните национални награди за поезия - на името на Слав Г. Караславов. Член е на Съюза на българските писатели. Стиховете му са превеждани на чужди езици, а и самият той превежда поезия и проза.

неделя, 7 февруари от 17.00 часа

По публикацията работи: Гриша Трифонов и Светослав Георгиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени