Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една история, която прескача от Америка в България

Снимка: Архив
На 25 юни, понеделник, Радиотеатърът ще предложи една наистина необикновена премиера. За първи път от създаването му преди повече от 70 години, той ще излезе от своя дом в София и ще предложи на своите приятели и почитатели прослушване с публика в Концертното студио на радио Варна от 18.00 часа. Събитието е радиопремиерата на „Неделя вечер” от Захари Карабашлиев, което също за първи път ще се състои с антракт между двете части на пиесата. За наша радост ще присъстват авторът Захари Карабашлиев и режисьорът на радиоспектакъла професор Здравко Митков.
Професор Здравко Митков е професионален режисьор от 34 години. Има 92 постановки, реализирани в САЩ, Македония, във всички софийски театри, както и в множество театри в страната. Поставял е в широк жанров диапазон - драма, опера, мюзикъл, радиодрама, концерти. Работил като щатен режисьор в Младежкия театър, Сатиричния театър, театър София. В момента е професор по актьорство и режисура в НАТФИЗ. За 27 години като ръководител на студентски класове в академията е „подарил” на българските и световни сцена и екран над 150 актьори и режисьори. Изнасял е лекции по режисура в Колорадо колидж - САЩ. Преводач е на 10 пиеси от английски език. Автор на няколко драматизации. Връчени са му 8 национални награди за режисура.
Захари Карабашлиев е български писател и драматург, автор на книгите: „18% сиво” (класиран сред стоте любими книги на българите в Голямото четене на БиБиCи, литературна нагарада ВИК Роман на годината, Цветето на читателите на Хеликон), издаден във Франция, 2011, предстояща публикация в Съединените Щати, есента на 2012. „Кратка история на самолета” („Наградата за съвременна проза „Хеликон”.) „Откат”(пиеси и диалози, поставена във Военния театър) „Приказка” и „Симетрия” (разкази).
Пиесите му „Неделя вечер” (Награда „Аскеер”), „Откат” (Номинация „Аскеер”) са поставяни в София и страната и са участвали на международни фестивали, пиесата Lissabon е представяна в поредицата World Theatre на City University of New York. Филмовите права на „18% сиво” са откупени, Захари Карабашлиев е автор на сценария и проектът е в процес на развитие. Проза и драматургия на автора е превеждана на английски, френски, руски, немски, португалски, сръбски, полски, унгарски. Захари Карабашлиев живее в Сан Диего, Калифорния. Но е роден във Варна и именно затова радиопремиерата на „Неделя вечер” е определена да се осъществи там.  
„Неделя вечер” е зряло и талантливо произведение, родено в екзотиката на емигрантското битие - това споделя режисьорът Здравко Митков. Пиесата предлага нестандартен поглед към човешки души в криза и е нещо като изкупление за страданията на съвременния интелектуалец в днешното ни озъбено битие. Болката е родила артистична гримаса, която може да се тълкува и като надежда. Работата ми върху пиесата на Захари Карабашлиев започна в театър София, където се роди един емоционален и качествен спектакъл. За съжаление животът му бе насилствено прекратен. От друга страна, обаче, това ни даде възможността да създадем настоящия радиовариант. Работихме с професионално увлечение и се надяваме нашата „Неделя вечер” да достави удоволствие и вълнения на аудиторията.”

Екипът на Радиотеатъра кани своите приятели и почитатели в град Варна, Радио Варна, Концертно студио, от 18.00 часа, на новата си премиера с прослушване в две части и мирис на море.
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна