Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжел Вагенщайн е носителят на тазгодишната награда "Св. Паисий Хилендарски"

Снимка: БГНЕС

Анжел Вагенщайн е тазгодишният носител на Държавната награда "Свети Паисий Хилендарски". Отличието е за неговия принос във филмовото изкуство, литературата и културата. Наградата с думи на признателност към 91-годишния Вагенщайн връчи премиерът Пламен Орешарски:

Вярвам, че тя е и поклон към всички наши творци, отстъпили леко назад пред агресията на съвремието ни, но оставащи неизменна опора за хората в България. Приносът на г-н Вагенщайн е неоспорим. Смятам обаче, че още по-голям е приносът му за това, че ни предизвиква да мислим. И аз съм признателен за образите и идеите в неговия свят, каза Орешарски.

Анжел Вагенщайн е избран от жури с тайно гласуване между 42-ма кандидати, номинирани от различни творчески съюзи. В словото си той изрази разочарование, че в последната класация на "Форбс" за 50-те най-влиятелни личности в България няма нито един творец, а начело е банкер:

Ако същият този "Форбс" с неговата неведома за мен метрична система на значение и принос, си направи труда да посочи онези 50 или 500 имена, градили темелите на нацията от Възраждането до днес, на челно място едва ли ще впише, както в първия случай, името на един банкер, а на един скромен атонски монах. Ще следват, вероятно, имената на Левски, Ботев, Захари Стоянов, Братя Миладинови, Иван Вазов и още една славна поредица от същата кръвна група.

Едни от главните виновници за това печално състояние на нашата духовност и на нейните творци, задълбочаваща се през годините, са сред сменящите се обитатели на тази сграда, в която се намираме сега. Казах, че днешният ден за мен е голяма чест и личен празник, затова ще бъда добър и възпитан, както се полага на гостенин, и ще спра дотук, без да посочвам вини и виновници.

Вагенщайн е роден през октомври 1922-ра година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради леви убеждения, участва в съпротивителното движение по времето на Втората световна война. Завършва "Кинодраматургия" в Москва. Автор е на над 50 сценария за филми.

Подробности чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени