Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запорирани са сметките на 500 служители на търговищка фирма

Всички банкови сметки на работещите над 500 души във фирма "Енерсис" са блокирани за неопределено време от обслужващата Централна кооперативна банка, съобщи в Търговище вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Блокирането на сметките в навечерието на коледните и новогодишни празници ще повиши социалното напрежение. Заедно с представители на централното ръководство на КНСБ, местните синдикалисти днес успяха да увеличат обезщетенията с още две брутни работни заплати, съобщи синдикалният лидер Аглика Минева: 14 заплати като основа, плюс още шест за тези, които им предстои пенсиониране до края на 2014-а година. 14 заплати плюс още 3 за всеки от семейството, който работи във фирмата. 14 заплати плюс още 6 за вдовец или вдовица, който се грижи за непълнолетни деца.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков е разговарял с представители на Агенцията по заетостта за възможността за преквалификация на съкратените работници: Има различни програми, но основно тук ще бъдат по Националния план за действие по заетостта, но има и други програми, но те не могат да се реализират докато човекът не е регистриран. От друга страна обаче, това време, три месеца, можем да го използваме и да организираме нещата и когато вече съкращението стане факт, веднага да започнем реализирането на програмите.

От КНСБ ще направят проучване за профила на съкратените работници и желанията им за преквалификация.

По публикацията работи: Евтим Петков - кор. нa БНР в Търговище
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!