Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обнови правителство, антиправителствените демонстрации продължават

Снимка: Архив

Турският премиер Реджеп Ердоган обнови правителство като назначи нови 10 министри, за да смекчи удара от корупционния скандал, който силно разклати позициите му.

Сред новите министри петима са особено доверени на Ердоган имена. Това е министърът на вътрешните работи Ефкан Ала, който смени подалия оставка Муамер Гюлер. За министър по евроинтеграцията и преговорите на Турция с ЕС бе назначен Мевлют Чавушоглу. Министър на правосъдието стана Бекир Боздаг, досегашен вицепремиер, а на негово място бе назначен Емруллах Ишлер. И в новия кабинет, както досега, има само една жена - министър по социалните политики и семейството. Нов е министърът на транспорта, морската администрация и съобщенията - Лютфи Елван, и на околната среда и градоустройството - Идрис Гюлюдже, на икономиката - Нихат Зейбекчи, на Министерството на културата и туризма, а също и на Министерството на младежта и спорта. Всички останали министри, включително на ключовото Министерство на външните работи и на енергетиката, си запазват постовете.

След обявяването на новия кабинет в Истанбул избухнаха сблъсъци между турската полиция и близо 5 хиляди демонстранти, които настояваха за оставката на премиера Реджеп Ердоган. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в квартал Кадикьой, на азиатския бряг на мегаполиса.

"Корупцията е навсякъде!", "Съпротивата е навсякъде!" - скандираха демонстрантите. Масови протести имаше и в истанбулския квартал Бешикташ до офисите на премиера, в столицата Анкара и в град Измир. В социалните мрежи се разпространяват призиви за нова демонстрация срещу корупцията и премиера Ердоган в петък вечер на централния площад Таксим в Истанбул.

Опозицията в Турция обвини Реджеп Ердоган, че се опитва да управлява чрез секретната мрежа "дълбока държава". В Турция това означава, че страната се управлява задкулисно чрез легални и нелегални структури. Опозицията смята, че промените в кабинета ще затегнат контрола върху полицията.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени