Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъглата е опасна, замърсяването с фини прахови частици в София е завишено 6 пъти

Снимка: БТА

Хората с хронични белодробни заболявания са най-уязвими при наличието на мъгла, каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. д-р Камен Плочев – началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия:

Мъглата е опасна. Тя представлява водна пара, която е близо до земната повърхност, с температура около 0 градуса. Стигайки от облаците до земята, тя обира всички токсични вещества. Газовете стигат до приземния пласт, там вървят хора, които кихат и кашлят. Към тези водни капчици и газове се прибавят вирусите, които ние изкашляме. Който мине след нас, започва да диша тази мъгла. Тя прониква в горните дихателни пътища и навлизат вируси и бактерии. В тези капчици се съдържат и отрови, и химически вещества. Те поразяват лигавицата и астматиците получават астматични пристъпи.

Проф. Плочев каза още, че мъглата улеснява по-лесното предаване на грипните вируси.

Ако няма мъгла, е хубаво да се отварят прозорците. Но условието на чистия въздух е, след като се затвори прозорецът, да се почисти помещението с вода, защото това, което е паднало на земята, ще се вдигне като прах след това. /…/ При мъгла в никакъв случай не трябва да се отварят прозорците, съветва специалистът.

Той обясни също така, че мъглата въздейства върху ставни и костни болки, защото има много прашинки, а те са алергени. Проф. Плочев препоръчва при мъгла да се диша през носа. Вторият вариант е да се диша през шал, но не повече от 15 минути, защото частиците се натрупват в материята и тя става инкубатор за вируси. Добре е веднага след прибиране вкъщи шалът да се изпере, съветва докторът.

Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт каза, че в резултат на мъглата през последните дни в София дневните нива на замърсяване с фини прахови частици са завишени от 4 до 6 пъти.

В различните европейски градове се търсят различни мерки за решаване на проблемите на трафика, които генерират тези фини прахови частици, обясни той и даде примери с Атина и Солун. Според него решение на проблема е инвестиране в транспорт, захранван от електричество и градски железници.

Според Световната здравна организация и ООН България е на трето място в света по смъртност от мръсен въздух.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени