Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Йончев: Мерките на МВР не засягат генезиса на проблема с битовата престъпност

Снимка: БГНЕС

Като изключим битовата престъпност, която е чувствителен елемент от сигурността, другата част от обсъждането по вота на недоверие бяха нападки, каза в предаването „Нещо повече“ анализаторът проф. Димитър Йончев.

Според него въпросите за сигурността не се решават по организиран начин: Понеже това продължава вече четвърт век, последиците стават доста тежки. Въпросът не е само да се гонят текущите проблеми, а да се гледа откъде назряват и ако може там да се правят промени. Има доста проблеми, които директно рефлектират върху сигурността на гражданите. Вярно е, че тези опити с Жандармерията са някакви мерки, но те са на края на веригата и не засягат генезиса на проблема, че практически лишихме обществото за социализация на младото поколение.

Проф. Йончев заяви, че доброволното включване на хората в различни сектори на сигурността действа навсякъде и е изключително ефикасно.

Бих искал да видя от партиите, които идват на власт, една експертиза, която да рови още в корена и да види при сегашната ситуация какво можем да направим. Има доста механизми. Знаем много добре, че агентурата е тази, която позволява да се борим ефикасно с престъпността, не само с организираната, а и с битовата. Но ние така „успешно“ се справихме с всякакъв вид агентура, че в момента сме без зъби, коментира анализаторът.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна