Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улиците около Съдебната палата в Кърджали са блокирани

В Окръжния съд в Кърджали започва поредното заседание по делото за Историческия музей в града. То е образувано по иск на Главното мюфтийство, което претендира за собственост върху сградата и терена на музея. 

На предишното заседание в края на февруари съдът назначи нови експертизи, които да внесат яснота кой и как е строил сградата. Заради делото, районът около Съдебната палата е блокиран от полиция и жандармерия. Затворени за движение са общо около 5 километра улици и булеварди в града.

Претенциите на мюсюлманската общност са за парцела, върху който е сградата на музея. Тя имала нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството. Според юристите на областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен историческия музей.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени