Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново съдебно заседание за собствеността на Историческия музей в Кърджали

При засилени мерки за сигурност премина заседанието на Окръжния съд в Кърджали по иска на Главното мюфтийство за собствеността на Историческия музей в града. Съдът насрочи за 13 май ново заседание, тъй като все още не е готова архитектурната експертиза, която да установи участието на мюсюлманската вероизповедна община в строителството на сградата. На днешното заседание адвокатите на ищеца са поискали прекратяване на процеса заради образувано друго дело за легитимността на Главното мюфтийство.

Претенциите на мюсюлманската общност са за парцела, върху който е сградата на музея. Тя имала нотариален акт от началото на миналия век след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Според юристите на областната управа, мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен Историческият музей.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна