Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък се отбелязва в окупираната Фамагуста в Кипър след прекъсване от 58 години

Църквата "Свети Лазар" в Ларнака
Снимка: Бранислава Бобанац

За първи път след прекъсване от 58 години Разпети петък се отбелязва с църковна служба в окупираната Фамагуста в Кипър. Днешната литургия и шествие се определят като историческо събитие.

Над 4000 поклонници се очаква да пресекат „зелената линия”, разделяща Кипър, и да участват в литургията и траурната процесия на Разпети петък, т. нар. Епитафия, в окупираните територии. Граждани от целия Кипър, политици, държавници, духовници, чуждестранни дипломати, както и еврокомисарят по въпросите на образованието и културата Андрула Василиу ще се съберат днес в окупираната Фамагуста. За първи път след 58 години церемонията ще бъде отслужена в църква в средновековната част на града.

Тържественото отбелязване на Разпети петък стана възможно благодарение на съвместните усилия на двамата кметове на града – от кипърските гърци Алексис Галанос /в изгнание/ и от кипърските турци Октай Kaялп. То носи не само религиозен смисъл, но и изпраща силно послание за помирение и решаване на Кипърския проблем, за волята и вярата в обединението на разделената страна, подчертаха организаторите и представители на политическите партии в Кипър. Церемонията бе определена като велик момент за кипърците и за Църквата, защото насърчава климата на разбирателство между двете общности и преговорите между лидерите.

Църквата „Св. Георги Ексоринос”, където ще се състои епитафията, е от 14 век. Богослуженията в нея са се провеждали в продължение на векове, но са спрени през 1957 г. след размирици и сблъсъци между кипърските гърци и кипърските турци. От 1974 г. Фамагуста е под турска окупация.

Храмът се намира близо до оградената част от града, известна като Вароша, чието връщане на законните й жители - кипърските гърци, е една от ключовите мерки за изграждане на доверието и част от преговорите между двете общности за решаване на Кипърския въпрос.

Днес в Кипър богослужение и Опело Христово се отслужват за първи път и на български език от отец Станислав Симеонов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна