Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стефанов: България е в регион, който ще бъде сред най-засегнатите от климатичните промени

климат температури
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прогнози за климатичните промени в България за следващите 100 години, обсъждани между държавните институции и направени преди 5 години, говорят за меки зими, намаляване на броя на дните с пикови ниски температури, нарастване на летните дни с 18- 20 процента в повечето равнинни места, увеличаване на горещите дни до 30 процента до края на века, повишаване на средната температура с 2 до 5 градуса.

Георги Стефанов, експерт за промените в климата във WWF- България, припомни, че през последните седмици сме станали свидетели на факти, доказващи климатичните промени.

В края на март излезе докладът на ООН, който за пореден път потвърди факта, че изменението на климата е глобален проблем и не говорим за него в бъдеще време. Всички доказателства вече са и в нашата страна. Трябва да се научим, че вече е важно и да действаме, съществено е и да се адаптираме, за да можем да намалим загубите. България попада в този географски регион на Югоизточна Европа, който ще бъде сред най-засегнатите. Имаме два хода - или да не правим нищо, или да бъдем доста активни на ниво превенция и да сме добре подготвени.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени