Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Умни светофари ще сменят катаджиите, които сега в пиковите часове регулират трафика на натоварените кръстовища в София. Столичната община е обявила обществена поръчка за фирма, която да достави и монтира системата. Прогнозната стойност е малко над 8 милиона лева, но средствата са по оперативна програма "Регионално развитие", съобщава Труд.

Камерите за контрол ма скоростта по пътищата започват да работят с обща "шапка". Това ще стана факт до няколко месеца, когато нарушенията ще започнат да се обработват автоматично в единен център за видеонаблюдение, информираТелеграф.

Ангел Антонов ще бъде новият шеф на Националната служба за охрана. Бившият директор на Национална служба Полиция бе спряган за поста още през април, пише Стандарт.

Опасна 3-матрова вълна идва по Дунав от Австрия към България. Ходрометеоролозите очакват да се повтори ситуацията от 2006 година, когато водите прехвърлиха дигите и нанесоха големи поражения в крайбрежните райони. Всички кметове са увеодомени да сформират групи за денонощен обход на защитните съоръжения, посочва Монитор.

Бедствието в Сърбия и Босна е основна тема за Стандарт. Равносметката от невижданите от 120 години наводнения в двете страни до момента е 21 жертви и стотици къщи под вода. Хиляди граждани се оказаха в капан по домовете си, а властите се опасяват от отприщването на зарази.

В Скопие са готови да подпишат договор за добросъседство и признанието за това идва от най-високото място в Македония. За пробива се разбира от писмо на президента Росен Плевнелиев до неговия колега Георге Иванов, съобщава Преса.

Марокански скакалци опустошават реколтата в Южна България. В Кърджали са засегнати над 50 хиляди декара, очаква се да нараснат поне двойно, когато насекомите достигнат пълна зрелост. Нашествениците вече настъпват и към Петричко и Хасковско, отбелязва в друга статия Преса.

Мълния падна сред публиката на състезание по конен спорт край Шумен. Под дървото ударено от мълнията бил постът на ветеринарните лекари, които превързвали ранен кон, обяснява 24 Часа.

Труд публикува едно от последните интервюта на Никола Гюзелев. Аз пеех толкова много, че на моите възпитаници им казвам: "Вие не знаете какво е да пееш по 25 часа в денонощие". Човек трябва да се отдаде на нещото, което обича, да има страст към него", казва великият бас в разговора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна