Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бришимов: Дигата на река Морава при сръбския град Чуприя всеки момент може да се скъса

Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите от наводненията на Балканите достигна 44 души. Телата на още 12 души бяха извадени от водите на реката край сръбския град Обреновац. В Сърбия броят на жертвите достигна 16, в Босна са потвърдени 27 смъртни случая и един в Хърватия. 

Дигата на река Морава при сръбския град Чуприя всеки момент може да се скъса и да наводни населеното място. Това заяви за "Хоризонт" началникът на 28-те български пожарникари, които бяха изпратени в Сърбия, за да помагат в борбата срещу наводненията Димитър Бришимов. По думите му, ако дигата се скъса, ще се повтори ситуацията от вчера с град Обреновац:

Река Морава е с много високо ниво. Дигата вече пропуска. Войската е там, цялото население пълни чували, за да подпира  дигата. Има пропуски по дигата, тече вода. Въпросът е в нейната физическа цялост, ако устои дигата, ще е спокоен градът, ако не - ще се повторят нещата с Обреновац. Така че ситуацията тук все още е критична.

Бришимов обясни, че в момента българският екип пожарникари работи в два  града - Парачин и Ягодина:

Светлата част на денонощието се работи интензивно, на някои места се налага и денонощно да се работи. Имаме осигурено място за почивка за сън, с храната нямаме проблеми. Все още хората са здрави и издържат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени