Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР иска промяна на договорите между НЕК и ТЕЦ "Марица изток"

| обновено на 29.05.14 в 17:37
Снимка: БГНЕС
Държавният енергиен регулатор иска промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, сключени през 2001-ва година между Националната електрическа компания (НЕК) и централите ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3.

От ДКЕВР искат намаляване на цената на тока, произвеждана от "Марица изток" 1 и 3 съответно с 30 и 20 на сто, както и излизане на свободния пазар на един от блоковете на "Марица изток 1" 1 и на два от блоковете на "Марица изток 3". От регулатора са установили, че договорите с тези две централи не са съвместими с новите европейски изисквания за конкурентни пазарни условия и че поставя тези ТЕЦ-ове в по-изгодно положение спрямо настоящи и бъдещи частници на пазара на ток.

Според комисарите законовите задължения на НЕК да изкупува от "Марица изток" 1 и 3, както и от ВЕИ не са съобразени с реалното потребление на ток у нас, а енергията, продадена по тези договори, е изключително скъпа.

От регулатора ще предложат на ресорния министър законови промени, чрез които ДКЕВР да определя годишните количества енергия от ВЕИ, които да бъдат изкупувани на преференциални цени.

По повод това предложение на ДКЕВР председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова коментира за "Хоризонт":

Публикуваното искане на ДКЕВР е абдикиране на регулатора от неговите функции, признание за неспособността на ДКЕВР да регулира отношенията в енергийния сектор и доказателство за корпоративни зависимости и дискриминационно третиране.

При намалена работа на вятърните и слънчеви централи годишно с 50 на сто положителният финансов ефект за НЕК би бил повече от 540 милиона лева, а при предоговаряне на споразуменията с "Марица изток" 1 и 3 общият ефект от двете мерки ще бъде повече от 1 милиард лева, изчисляват от регулатора.

Държавният енергиен регулатор предвижда увеличение на цената на топлата вода за столичани с 11,6 на сто от 1-ви юли. Ще се намалят обаче преференциалните цени на електрическата енергия, по която НЕК изкупува ток от топлофикациите и заводските централи. Според държавната комисия по този начин ще се осигури равнопоставеност между клиентите, ползващи топлинна енергия, и онези, които ползват електрическа.

За Русе планираното увеличение на топлоенергията е 18,9%, за Пловдив - малко над 10 на сто, а за Плевен - с около 4 на сто.

В Бургас, Варна и Враца предложението е за увеличение съответно със 7, с 11,5 и с 10 на сто.

Окончателното решение за новите цени на топлоенергията от 1-ви юли трябва да бъде взето на закрито заседание в края на следващия месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна