Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1-ви юни отпадат прогнозните дялове за формиране на сметките за парно в София

Снимка: БГНЕС

От 1-ви юни отпадат прогнозните дялове за формиране на сметките, а нулева консумация ще се заявява, само ако жилището не е обитаемо поне три месеца. Това съобщават от "Топлофикация София".

От 1-ви юни се въвежда нов начин за определяне на месечните задължения за отопление и топла вода, като те ще се изчисляват на базата на реално отчетеното индивидуално потребление в изравнителната сметка за всеки апартамент, обясняват от "Топлофикация София". Съгласно утвърдената методика сумата за топла вода ще се смята, като последната годишна изравнителна сметка се разделя на 12. По този начин абонатите ще плащат приблизително едни и същи суми през цялата година, което според "Топлофикация София" ще осигури предвидимост на разходите за парно и топла вода.

Етажната собственост ще може да избира общо между четири начина за определяне на разходите за сградната инсталация.

Новата Наредба за топлоснабдяване предвижда също възможности за превенция срещу нерегламентираното ползване на топлинна енергия. Нулево потребление вече ще може да се заявява, само ако жилището няма да е обитаемо минимум три месеца и това ще трябва да се доказва с подписите на домоуправителя и двама съседи. Освен това по желание на собствениците фирмата за дялово разпределение може да пломбира с холограмен стикер всеки радиатор в сградата като превенция срещу въздействия и неправомерното ползване на топлинна енергия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!