Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Михаил Делчев издаде в Дания нов албум

БНР Новини
Снимка: личен архив

Повече от две десетилетия диригентът Михаил Делчев живее в Дания. Там работи с няколко различни състава. Сред постоянните му ангажименти са репетициите с голям ораториален хор, както и с хоровата формация Collegium Vocale, с която изнася концерти в различни страни. Наскоро известна датска компания издаде компактдиск на Collegium Vocale, посрещнат от музикалната критика с добри отзиви. Beyond the Eastern Wind – това е заглавието, което са избрали музикантите.

Снимка: deltchev.dkИдеята беше да издадем албум със съвременни автори от Източна Европа – разказва Михаил Делчев. – Включили сме произведения от руски, балтийски, латвийски и литовски композитори. Сред тях са имената на Николай Горецки, Арво Пярт, Алфред Шнитке. Според мен програмата дава доста пълна представа за развитието на съвременната хорова музика в тази част на света. Тъй като заглавието на диска е Beyond the Eastern Wind, решихме, че може да добавим и композиция на автор от Филипините – все пак вятърът може да тръгва и от тези острови, преди  да достигне до Стария континент. Това на шега, разбира се. Освен вокалните пиеси има и две произведения за орган. Следващият ни проект ще представя само българска църковна музика. Може би ще се казва „Майка и син“, ще включва произведения за Богородица и младенеца. Според мен ще намерят място хорови творби на композитори от различни поколения – Добри Христов, Любомир Пипков, Иван Спасов, както и съвременни автори.  Формацията е съставена от 18 певци, сред които преобладават хора със солидна музикална подготовка – бивши хористи в детски и църковни хорове, професионални инструменталисти и т.н. Удоволствието да работиш с такава формация е голямо. Стремим се да изпълняваме произведения, които не звучат често на концертната сцена в Дания.

Десетилетия Михаил Делчев ръководи и „Седянка“ женски хор за българска народна музика.

Тази година спонтанно решихме да вземем участие в Международния хоров фестивал в Балчик – разказва още диригентът. – И най-неочаквано за нас спечелихме първа награда. Певиците са много щастливи. На 23 ноември ще отбележим 20-годишнината на хор „Седянка”. Откакто съм в Дания, основах или помогнах за създаването на още 3-4 формации, които изпълняват български фолклор. За предстоящия празник сме поканили някои от тях, солисти от България , както и датски инструменталисти, които изпълняват българска народна музика. Надяваме се да се получи хубав празник, все пак това са 20 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!