Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски турци и кипърски гърци се събраха заедно на мирен протест с искането за отваряне на нов пропускателен пункт в района на Фамагуста

Протест за нов пункт край Фамагуста
Снимка: Бранислава Бобанац

Десетки кипърски турци и кипърски гърци се събраха днес заедно на мирен протест с искането за отваряне на нов пропускателен пункт през “зелената линия”, разделяща острова, в района на Фамагуста. Облекчаването на връзките е част от мерките за укрепване на доверието между двете кипърски общности.

Над 15 неправителствени организации,  десетки кипърски гърци и кипърски турци се обединиха днес, заставайки от двете страни на бариерата, затваряща сега основния път за връзка между общинския център Дериня в свободните зони и Фамагуста в окупираните територии. Те искат в този участък на известния булевард “Амохостос” да бъде отворен пропускателен пункт. Той ще облекчи жителите на района, които сега трябва да пътуват 17 километра до най-близкия пропускателен пункт, като съкрати разстоянието само на 800 метра. Пунктът ще подобри отношенията между двете общности, ще отговори на хуманитарните нужди и ще засили икономиката на района, като позволи на жителите му да търгуват своите стоки и услуги, заявиха организаторите на днешната мирна акция.

Инициативата днес, която бе обявена в началото на месец май, съвпадна с влязлото в сила от полунощ решение на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ за премахване на издаваните на пропускателните пунктове "визи" за влизане в самообявилата се Севернокипърска турска република.

Искания за отварянето на нови пропускателни пунктове има и в други райони по протежението на дългата 180 километра “зелена линия”, контролирана от ООН. Те ще бъдат част и от започналите преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, в пакета от мерки за изграждане на доверието с пряко въздействие върху всекидневния живот на хората. През миналата година Анастасиадис излезе с предложение за отварянето на 5 нови пункта.

Общият стремеж на участниците и подкрепящите мирните иницативи е в най-скоро време самите пропускателни пунктове и разделителната линия да бъдат премахнати и Кипър да бъде обединен отново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени