Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 79 години от смъртта на Христина Морфова

Снимка: архив
Голямата българска оперна певица Христина Морфова е родена на 24 април 1889 г. в Стара Загора и е починала на днешния ден, 1 юни, през 1936 година на 47 годишна възраст. Учи оперно пеене в Пражката консерватория, започва сценичната си кариера в Бърно.

От 1915 година пее в Българското оперно дружество, което през 1922 година се преименува в Софийска народна опера. Гласът й обхваща диапазон от 3 октави. Концертира в Москва, в Париж, Милано, Лондон, Прага, Бърно, Щутгард, Кьолн, Мюнхен, Дрезден, Берлин, Братислава и много други градове.

Чуждата преса не пропуска да пише за изявите й и я оценява по достойнство – „Голям, обемист и звучащ благородно сопран, изненадва с блясъка и силата на височините. Забележително развитата певческа и дъхова техника на артистката й дава възможност да изпълни с еднакво съвършенство различни арии“.

В Златния фонд на Националното радио е съхранен запис направен през 1974 година, по повод 85-годишнината от нейното рождение. В него ще чуете гласовете на тогавашния главен директор на Софийската опера – Асен Найденов и на певицата Елисавета Йовович. Чуйте какви са техните спомени свързани с Христина Морфова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна