Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на ипотечни кредити в швейцарски франкове протестират в София

| обновено на 02.06.15 в 12:45

Около 30 души се събраха пред президентството с искане банките да променят неравноправните клаузи по договорите им за ипотечни кредити в швейцарски франкове.

Протестиращите настояват банките да спазят 14-дневния срок, който Комисията за защита на потребителите им даде, за да приведат договорите на собствениците на кредити в швейцарски франкове в ред.

Проблемът е, че се индексират вноските към една друга валута, която банката ни обещаваше, че е стабилна, а всъщност се получи така, че не е стабилна и договорите, които сме сключили, се оказват някакви финансови сделки, което, примесено с ипотечен кредит, вкарва потребителите в огромен риск от това те да загубят жилищата си. При нас се получава така, осем години сме си изплащали кредитите, взели сме 50 хиляди евро средно и след осем години хората са платили по около 40, 50 хиляди евро под формата на вноски, главници, лихви. Към днешна дата банките им казват, че имат да им дават 60, 70 хиляди евро главница само.

То беше 30 хиляди лева, сега ми остават още 40 да плащам.

Тоест към момента главницата е по-висока, отколкото е била и тогава, въпреки че тя почти е изплатена реално.


Ние сме готови тука на всичко и се надявам поне хората, които са тука, вече няма да ни спре и нямаме намерение повече да играем като мечки и да правим сеир. От тук насетне, аз поне лично за себе си, смятам да стана непослушна.

Въпреки първоначалното намерение да блокират движението пред президентството, засега протестиращите са се събрали на тротоара и не пречат на трафика. Автомобилите спряха за кратко единствено по време на сирените, протестиращите също отдадоха почит на загиналите за България.

Инициатори на акцията са хора, които вече не могат да изплащат задълженията си към банките, обясни за "Хоризонт" Доротея Ангелова, която е председател  на сдружението "Защита правата на кредитополучателите":

Колкото повече плащаме, толкова повече дължим към банката. 50 хил. евро примерно, към днешна дата след 7 години изплащане на двойно по-високи вноски ежемесечно, кредитът е вече към 70 хил. евро. Ние сме организирани в една фейсбук група, над 2000 човека. Нямам представа все пак, предвид това, че е работен ден, колко ще дойдат. Но очакваме поне над 300 човека да се появят пред президентството.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!