Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановената Кула на Отело във Фамагуста отваря за посетители

Снимка: Бранислава Бобанац

На фона на естествения декор на Кулата на Отело в средновековната крепост във Фамагуста в окупираната част на Кипър млади кипърски гръцки и кипърски турски актьори представят Шекспировата трагедия “Отело”. Спектакълът е част от церемонията, с която тази вечер се открива реставрираният забележителен паметник на културното наследство на острова, който е един от най-големите съвместни проекти на двете кипърски общности.

Възстановената Кула на Отело, или Цитаделата, се отваря за обществеността днес след продължила малко повече от година реставрация. Струващият над 1 млн. евро проект бе осъществен от съвместния Технически комитет за културното наследство в Кипър, в който има представители на кипърските гърци и кипърските турци, със съдействието на Програмата за развитие на ООН и е изцяло финансиран от Европейския съюз.

Кулата на Отело е важен паметник в историята на Фамагуста, Кипър и Средиземноморието. Изградена през 14-и век, тя е част от внушителната крепост на средновековния град. През 15-и век крепостта е разширена от венецианците, чиято емблема - крилатият лъв на Сан Марко, още стои над портата. Предполага се, че това е мястото, където се разиграва прочутата Шекспирова трагедия и именно тук ревнивият мавър Отело удушава съпругата си Дездемона. На нейното име е наречена градината в близост до кулата.

Реставрационните дейности на кулата включваха главно нейната спешна стабилизация с укрепване на стени, арки и други нестабилни участъци. Изградена е и дренажна система за канализиране на водата, която е една от основните опасности за разрушаването на вековната крепост, изградена от местен пясъчник. 

Кулата на Отело е 11-ият проект, завършен от Техническия комитет за културното наследство в Кипър, благодарение на успешното му партньорство с Европейската комисия и Програмата за развитие на ООН. Официалното й откриване днес изпраща силно послание за доверие и разбирателство между двете общности – на кипърските гърци и кипърските турци, на тяхното желание заедно да градят бъдещето на Кипър.

От 2012 година досега Европейската комисия е предоставила 6,7 млн. евро за дейности по опазване и възстановяване на общото културно наследство в Кипър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна