Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни факти за бирата

След като открива огъня и колелото, човечеството създава пивото. За разлика от много други изобретения, които разделят и противопоставят, бирата създава близост между хората и приятелства, и дори скрепява пактове за мир.

Шумерите създават пивото. След тях вавилонците овладяват изкуството на пивоварството. Те развиват малцовото производство и първи използват хмела като бирена съставка. Пътят на бирата преминава през Египет, а оттам и по целия свят. Египтяните успяват да превърнат износа на бира в доходоносно занимание. Археологически находки по долното поречие на Марица дават основание да се предполага, че по нашите земи са пиели бира преди египтяните.

През Средновековието опитът у нас е позабравен допреди 120 години, когато индустрията прохожда. Технологът Атанас Атанасов разказва, че кехлибареното пиво е било добре прието у нас:

Тогава българинът е бил отворен за света и е били интересно да се опита нещо ново, което го има в Европа. Предприемчиви чужденци, заедно с предприемчиви българи, основно учили в чужбина, са инвестирали доста в най-модерното за времето си оборудване. Никой не би го направил, ако няма отзвук от страна на консуматорите

Атанасов обясни, че българите знаят как да избират бира и залагат на качеството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени