Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработват Национална програма за хранителните разстройства по препоръка на МЗ

С подкрепата на Министерство на здравеопазването работна група от 28 спецалисти ще изготви Национална програма за хранителните разстройства. В нея ще се подготвят нормативните изисквания за въвеждане на интегриран подход за профилактика и лечение на тези заболявания с акцент над анорексията и булимията.

В България болните от анорексия и булимия са 40 000 по данни на НСИ и СЗО, като 20% от случаите завършват фатално. Но установена навреме, болестаа се лекува, но е важно и родителите да наблюдават децата си, както и да не се страхуват да се консултират с психиатър.

Родителите не са виновни – просто неправилното отношение към децата. Послушните деца се разболяват, непослушните – не, поясни Росица Камараш изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”. Според нея, стресът и връзката родител - дете се оказват най- важните фактори за отключването на анорексията и на булимията.

До края на октомври трябва да е готова нормативната база и след това ще се работи по Националната програма за хранителните разстройства, допълни още Росица Камараш.

За мисията на програмата, която цели да повиши профилактиката, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства, както и още подробности и съвети, може да чуете в репортажа на Гергана Хрисчева в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!